These are chat archives for nightscout/intend-to-bolus

25th
Sep 2017
ericmtx
@ericmtx
Sep 25 2017 00:26
@sadafakahmad I would hard reset the iPhone. Then Restart all relevant apps and see if that helps.
princesaleonor
@princesaleonor
Sep 25 2017 01:16
image.png
Hi, I have changed the max_iob with the "edit-pref". The previous value was 0.2 and I changed it to 0.5. When monitoring on NS, I get the restriction used because max_iob is still 0.2. How do I enable those changes? (I have changed this value 2 days ago)
Samuchco
@Samuchco
Sep 25 2017 01:42
I'm trying to upgrade to Habanero. I went to Nightscout GitHub and checked for updates. It told me that there is an update available. Went to GitHub and created a New Pull request. Named it Samucho PR. It then said that it was not authorized or something like that. Now when I go to the update site it tells me that "Repo is Up to Date". I use Heroku. Went to Deploy and is taking me to "New App". It is still running 0.9.2. What am I doing wrong or not doing? Help......
Martin Haeberli
@mhaeberli
Sep 25 2017 04:35
Kinda off topic but not... Fridge holding insulin for college daughter - temperature tracker reported 26 Fahrenheit minimum (oops - fixing fridge temp now) - no visible freezing of insulin. Worry or not?
Scott Leibrand
@scottleibrand
Sep 25 2017 04:36
was other stuff around the insulin frozen?
or just in a different part of the fridge?
temps vary by up to 10F between back (where the cold air enters) and the door shelves
Martin Haeberli
@mhaeberli
Sep 25 2017 04:42
No. (Except back fridge wall)
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 04:42
I'd google but if insulin isn't crystallizing inside I wouldn't worry about it
Martin Haeberli
@mhaeberli
Sep 25 2017 04:42
So it was in front in a mini fridge
Thx @scottleibrand @danamlewis - recording device was a MedAngel but I don’t actually know how well calibrated those are.
Scott Leibrand
@scottleibrand
Sep 25 2017 05:19
it's also quite possible it got below the freezing temp of pure water but never froze since the freezing point of solutions are lower (in proportion to their ionic concentration).
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:25
hi ,,, I am getting this on heroku app
image.png
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:39
no idea how can I fix it
Jacob H
@jdhigh
Sep 25 2017 08:40
Starting supermicrobolus pump-loop at Mon Sep 25 04:31:02 EDT 2017 with 14 second wait_for_silence:
MDT CGM configured; not waiting
Radio ok. Listening: .No pump comms detected from other rigs
Preflight fatal: loose object 34242798a5d0a5a69ba6da2c516a1e27377fbdca (stored in .git/objects/34/242798a5d0a5a69ba6da2c516a1e27377fbdca) is corrupt'
fail. Preflight fatal: loose object 34242798a5d0a5a69ba6da2c516a1e27377fbdca (stored in .git/objects/34/242798a5d0a5a69ba6da2c516a1e27377fbdca) is corrupt'
fail. SMB pump-loop failed. pump_loop_completed more than 15m old; waiting for 40s silence before mmtuning
Radio ok. Listening: .No pump comms detected from other rigs
Listening for 40s silence before mmtuning: .No pump comms detected from other rigs
mmtune: fatal: loose object 34242798a5d0a5a69ba6da2c516a1e27377fbdca (stored in .git/objects/34/242798a5d0a5a69ba6da2c516a1e27377fbdca) is corrupt'
"916.588", 5, -69 waiting for 18 second silence before continuing
Radio ok. Listening: .No pump comms detected from other rigs
Done waiting for rigs with better signal.
Unsuccessful supermicrobolus pump-loop at Mon Sep 25 04:34:10 EDT 2017
Should oref0-reset-git work to fix this?
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:41
are you running severtal rigs ?
skubesch
@skubesch
Sep 25 2017 08:42
@marafie Try restarting dynos first to see if that fixes it. Also try launching site directly from the heroku account to make sure it's being linked exactly right
Jacob H
@jdhigh
Sep 25 2017 08:42
I am only running 1 rig.
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:42
how can I restart dynos ?
the link is correct
thanks I saw the restart dynos
skubesch
@skubesch
Sep 25 2017 08:43
From your heroku account, click on the app name hosting your Nightscout. There should be a little menu arrow on the top right, select restart dynos
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:43
didn't work
@skubesch I have both NS for me and my kid on it both don't work
skubesch
@skubesch
Sep 25 2017 08:45
If you're comfortable redeploying, I'd try that next. If the app icon looks like a light purple with zzz in the hexagon your app could be sleeping and I don't know all the details of that is the dynos restart didn't fix.
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:46
i do have zzzz
on both
skubesch
@skubesch
Sep 25 2017 08:47
Have you gotten any warning about being out of or reaching dynos limit?
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:47
by email?
nope
You have used all of your Free Dyno hours
You have used all of your 1000 Free Dyno hours for September 2017.
yes
skubesch
@skubesch
Sep 25 2017 08:49
Ahh. That happened to me for the first time this month to both of my NS sites. I freaked out because I need the data and so gave in and switched my settings from "free" to "hobby". Kinda like my data was being held ransom but will look into other options later
May try recreating one of my NS sites under a new heroku account to not use up the fee dynos so quickly or going back to azure.
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:50
i think i would preffer to pay
7usd per app ?
i am trying to find out how to pay
skubesch
@skubesch
Sep 25 2017 08:52
That's what mine said too :( I think I had to give my card info to create the free account so it was already in there. I just switched to hobby and was on my way.
marafie
@marafie
Sep 25 2017 08:53
how can i switch ?
worked
thanks
just switched both apps mine and my kids
skubesch
@skubesch
Sep 25 2017 09:12
Yay! 💜
Jacob H
@jdhigh
Sep 25 2017 09:12
ok, I think I'm dealing with a corrupted git repository. I found http://openaps.readthedocs.io/en/master/docs/Resources/troubleshooting.html#dealing-with-a-corrupted-git-repository and tried oref0-reset-git . But I am now getting this message: Attempting to fix git corruption. Please wait 15s.
Git repo does not appear to be corrupt.
/usr/local/bin/oref0-reset-git: line 59: 8237 Terminated ( sleep 15; killall oref0-fix-git-corruption )
find: `/tmp/git-1506330606': No such file or directory
dr-crash
@dr-crash
Sep 25 2017 13:42
I can't seem to figure out what's going on with my Edison. I think it crashed during the night.It appears that the CGM values are getting passed to NightScout, but nothing from OpenAPS. The log keeps showing this message: Could not parse input data: [SyntaxError: /root/myopenaps/monitor/iob.json: Unexpected end of input]
Brian Rabinovitz
@bdr1177
Sep 25 2017 14:35
It looks to me like our rig is only reporting basal IOB, but not bolus right now. Bolus was at about 9:30 and it is 10:35 now, but the OpenAPS pill only appears to reflect the basal iob:
Capture.JPG
Jacob H
@jdhigh
Sep 25 2017 14:48
My rig is hosed. I'm going to reflash. in the docs, it says to "Download version 0.1.1 of jubilinux.zip. " Is this still true? http://www.jubilinux.org/dist/ shows a 2.0 version...
Brian Rabinovitz
@bdr1177
Sep 25 2017 14:57
@jdhigh I believe that during an earlier discussion here someone said that both version have worked for people.
Jacob H
@jdhigh
Sep 25 2017 14:58
Thanks. I JUST read PeterGit's suggestion on Jul 21 17:05. I suppose that is still true today- probably more stable with the older one for now.
katie disimone
@Kdisimone
Sep 25 2017 14:59
@jdhigh there was a bug in 0.2.0 that caused ns not to render all the openaps info correctly. 0.1.1 is stable and avoided that bug...hence the recommendation.
Jacob H
@jdhigh
Sep 25 2017 15:00
@Kdisimone @bdr1177 Thanks for your recommendation. I favor stability over version numbers!
skubesch
@skubesch
Sep 25 2017 15:14
If the bug you're talking about was showing the values in the pills in NS, that has been long fixed in dev and according to the post on FB that has now all been pushed to master. It turned out to be a small fix although I don't know of any advantage in flashing jubilinux 0.2.0.
I updated to 0.2.0 around the time it was released as 'stable' and it's been fine for me since that fix
Phil
@drnoname82_twitter
Sep 25 2017 15:16
I have been using jubilinux 0.2.0 for weeks without any issues
Lorenzo Sandini
@lsandini
Sep 25 2017 15:17
hi, I had to swap a new explorer board on my rig and I reflashed jubilinux 0.1.1 onto the edison just to be sure and make a clean start. All is well, the install script ran well and I am looping ok, but I noticed the oref0-runagain.sh file remained empty ???
Scott Leibrand
@scottleibrand
Sep 25 2017 16:41
@jdhigh if you're still having git issues, you should rm -rf ~/myopenaps/.git - if you just do that, it'll get re-initialized from scratch. or if you want to avoid future git issues, you can follow the directions in the dev PR to move your ~/myopenaps directory to a backup location and re-run oref0-setup to re-initialize it without --nogit
Jacob H
@jdhigh
Sep 25 2017 16:51
Thanks @scottleibrand . I tried various things, but I'm not super familiar with linux and all. I'll pocket this tip for next time (if there is one!) Mind if I put this in the documentation?
Scott Leibrand
@scottleibrand
Sep 25 2017 17:59
:+1:
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 18:01
If anyone wants to remove that note about jubi versions since we released the fix to master, that would make a great PR, too
PieterGit
@PieterGit
Sep 25 2017 18:09
@jdhigh (and others) there was a fix for jubilinux 0.2.0 in oref0 0.5.3 release (issue openaps/oref0#559 ) . The docs can be PR'ed that jubilinux 0.2.0 is fine for oref0 0.5.3+.
Jacob H
@jdhigh
Sep 25 2017 18:11
Thanks @PieterGit . I'll do a PR to update the 0.2.0 Jubi fix too.
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 18:14
Thx @jdhigh :+1:
garykidd
@garykidd
Sep 25 2017 18:47
is BGI the expected impact to BG over the last 5 minute period?
sadafakahmad
@sadafakahmad
Sep 25 2017 18:56
My rig stopped looping. Getting this :
BG data is too old (it's probably this), or clock set incorrectly. The last BG data was read at Mon Sep 25 2017 03:26:23 GMT-0500 (CDT) but your system time currently is Mon Sep 25 2017 08:01:39 GMT-0500 (CDT)
garykidd
@garykidd
Sep 25 2017 18:57
yup---re-read that recently it's just the time period part that I was hoping to confirm--thx.
sadafakahmad
@sadafakahmad
Sep 25 2017 18:57
Dexcom share is working and bg values graphed nicely in night scout
was having the same issue yesterday so I reinstalled orefO and started working again, only to have it stop looping in the middle of the night
Please help
Niels Hartvig
@hartvig
Sep 25 2017 19:06
I'm happy to give the NS setup docs some TLC in the weekend if no one else is working on it - is it up for grabs?
PopcornPam
@PopcornPam_twitter
Sep 25 2017 19:07
Hi all, getting this when trying to start openaps after a 24 hour break due to being without cgm
ep 25 14:54:49 myopenaps3 pump-loop.log: Preflight fatal: loose object ddd8bd9c3a818f5269e38e865382c8a5a8e38391 (stored in .git/objects/dd/d8bd9c3a818f5269e38e865382c8a5a8e38391) is corrupt'
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 19:10
Niels - yes please! :smile:
@sadafakahmad let's look at your logs from that time period
Looks like your BGs aren't getting to the rig
So may be flakey wifi
Tore Bjørndalen
@BjoTore_twitter
Sep 25 2017 19:11
@jdhigh same thing happened to me. Lost power on the rig. The script fixed it! The docs on corrupted git says you could put this in crontab and fix it automagically :smile: Not a crontab expert. How would that be done?
sadafakahmad
@sadafakahmad
Sep 25 2017 19:12
Old pumphistory: Refreshed pumphistoryWarning: setting mealCOB to 0 because currentDeviation is null/undefined
and meal.json
{"carbs":5,"boluses":0.8,"mealCOB":0,"currentDeviation":null,"maxDeviation":0,"minDeviationSlope":0}
BG data is too old (it's probably this), or clock set incorrectly. The last BG data was read at Mon Sep 25 2017 03:26:23 GMT-0500 (CDT) but your system time currently is Mon Sep 25 2017 14:08:01 GMT-0500 (CDT)
determine-basal://text/shell/enact/suggested.json
reporting enact/suggested.json
{"reason":"BG data is too old (it's probably this), or clock set incorrectly. The last BG data was read at Mon Sep 25 2017 03:26:23 GMT-0500 (CDT) but your system time currently is Mon Sep 25 2017 14:08:01 GMT-0500 (CDT)"}
{"reason":"BG data is too old (it's probably this), or clock set incorrectly. The last BG data was read at Mon Sep 25 2017 03:26:23 GMT-0500 (CDT) but your system time currently is Mon Sep 25 2017 14:08:01 GMT-0500 (CDT)"}
Waiting for ntpd to synchronize... No!
ntpd did not synchronize.
Restarting ntp (via systemctl): ntp.service.
Waiting for ntpd to synchronize... No!
ntpd did not synchronize.
Setting system time to later of Mon Sep 25 14:08:18 CDT 2017 or "2017-09-25T14:07:49-05:00":
(date +%s; date -d 2017-09-25T14:07:49-05:00 +%s) | sort -g | tail -1 | while read line; do sudo date -s @$line; done;
Mon Sep 25 14:08:18 CDT 2017
enact/enacted.json: {"insulinReq":0.16,"bg":151,"reservoir":null,"temp":"absolute","snoozeBG":114,"rate":0.45,"predBGs":{"IOB":[151,150,148,147,145,143,141,139,137,135,132,130,127,125,123,121,119,117,116,115,114,113,112,111,110,110,110,109,109,109,109,108]},"minPredBG":108,"IOB":0.383,"reason":"COB: 0, Dev: 15, BGI: -3.42, ISF: 137, Target: 80, minPredBG 108, IOBpredBG 108; Eventual BG 114 >= 90, temp 0.45<0.45U/hr. ","COB":0,"eventualBG":114,"recieved":true,"duration":30,"tick":-1,"timestamp":"2017-09-25T03:14:31.770668","deliverAt":"2017-09-25T08:14:26.898Z"}
Old pumphistory-24h, waiting for 18 seconds of silence: Radio ok. Listening: .No pump comms detected from other rigs
Old pumphistory-24h refreshed
Old settings refreshCould not sort temptargets_data. Optional feature temporary targets disabled.
ed. temp_basal.json less than 5m old. Pumphistory less than 5m old
Settings less than 10m old
Edison on battery: 68%. Pumphistory-24 < 90m old
Completed pump-loop at Mon Sep 25 14:09:36 CDT 2017
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 19:13
@ToreBj the new recommendation moving forward is to install without git. If you're comfortable being on the dev branch, the easiest way to do so is documented at the bottom of this comment: https://github.com/openaps/oref0/pull/650#issue-256564183
(And if switching to dev, recommend reading the rest of it, too )
Niels Hartvig
@hartvig
Sep 25 2017 19:13
Just got this in the log this evening "
Sep 25 21:08:45 august pump-loop.log: Refreshed pumphistoryWarning: clock input Invalid Date is unzoned; please pass clock-zoned.json instead" - anyone knows why?
PopcornPam
@PopcornPam_twitter
Sep 25 2017 19:14
fatal is showing up as both pump-loop and cgm-loop
Tore Bjørndalen
@BjoTore_twitter
Sep 25 2017 19:15
@danamlewis Already on dev, I see the nogit part and will do.
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 19:16
:+1: super. Make sure to do the moving of your old directory so nogit successfully installs
Tore Bjørndalen
@BjoTore_twitter
Sep 25 2017 19:17
Thx
Niels Hartvig
@hartvig
Sep 25 2017 19:17
(must have been a hiccup of some sort - it's running fine again (was "broken" for ~20 minutes)
sadafakahmad
@sadafakahmad
Sep 25 2017 19:21
did the flakey wifi fix and no change.
RedCyclist1
@RedCyclist1
Sep 25 2017 19:22
Trying to setup ifttt on my pebble watch. When I click the button, I get a success message but no indication that it worked on NS. Has anyone else seen this?
PopcornPam
@PopcornPam_twitter
Sep 25 2017 19:24
@danamlewis , should I delete .git/objects/dd/d8bd9c3a818f5269e38e865382c8a5a8e38391
Or is that important
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 19:27
Pam, is your edison firmly seated on the board?
@RedCyclist1 usually means API secret is wrong, or formatting issue. Paste sans secret and URL if you want eyes on it
@sadafakahmad can you ping google.com and confirm if your rig is online right now?
RedCyclist1
@RedCyclist1
Sep 25 2017 19:32
@danamlewis It works fine on the phone, just not working on pebble
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 19:33
As far as I remember, phone uses dobutton to maker webhook; pebble needs maker webhook to maker webhook; check to make sure you have formatting right in the maker maker one for pebble?
Someone yesterday had a { left out
PopcornPam
@PopcornPam_twitter
Sep 25 2017 19:35
@danamlewis yes
Niels Hartvig
@hartvig
Sep 25 2017 19:38
Turns out, there's quite a lot of these "Invalid Date is unzoned" error messages - anyone knows what's going on?
PopcornPam
@PopcornPam_twitter
Sep 25 2017 20:14
@danamlewis, delete the corrupted part and hope for the best?
Scott Leibrand
@scottleibrand
Sep 25 2017 20:49
@hartvig are you using MDT CGM?
PopcornPam
@PopcornPam_twitter
Sep 25 2017 21:08
Nevermind.. seems to be ok now
sadafakahmad
@sadafakahmad
Sep 25 2017 22:52
@danamlewis root@sadafakahmad:~# ping www.google.com
ping: unknown host www.google.com
root@sadafakahmad:~# ping google.com
ping: unknown host google.com
br
@brmccollum
Sep 25 2017 23:08
After failing to get a radio signal from both of my 712's I am about to buy a 715 online. Has anyone known issues using this model with openAPS that was due to the pump HW?
Dana Lewis
@danamlewis
Sep 25 2017 23:51
no known issues in 715's generally, but also keep in mind some pumps just stink radio-wise - not really any way to tell until you start talking to them.
(but not anything like the x12 where you have to do extra setup. a 15 and a 22 are mostly the same)