These are chat archives for nightscout/intend-to-bolus

8th
Dec 2017
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 00:23
That can occur due to your npm install updating it, and then trying to pull a new updated copy from origin. You can just git stash to get rid of your local changes.
sysyc
@sysyc
Dec 08 2017 01:07
Can the raspberry pie be used for rig now?
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 01:18
Only if you get a TI stick or other cc1110 radio.
Brian Cadre
@bcadre
Dec 08 2017 01:25
attempting to flash edison with jubilinux; the instructions on OpenAPS have me unzipping jubilinux after downloading it from a link on the website. There are several versions and none have a file called "jubilinux" that can be unzipped. Any help would be appreciated. Thanks.
sysyc
@sysyc
Dec 08 2017 01:27
@scottleibrand CareLink not be use?
Brian Cadre
@bcadre
Dec 08 2017 01:37
Here is what I see after my download:
Screen Shot 2017-12-07 at 7.35.53 PM.png
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 01:54
hi all, did anyone ever get incorrect bolus intries parsed from the pump? i think i somehow got 2 bolus entries incorrectly merged together or something, a 5.6 unit bolus became 0.1 unit.
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 01:59
i should say 2 bolus entries, on of 5.6 and one of 0.1 bolus now only appear as a single 0.1 unit bolus both in ns, and pump-loop logs. But i can see that the reservoir got lowered by more than 0.1
not sure how that's possible.
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 02:06
What is the IOB after those?
@bcadre looks like your Mac already unzipped it for you.
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 02:08
@scottleibrand
IOB: 0.49
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 02:08
@sysyc not if you want more than 1m of range.
@alimhassam that’s not good. What does pumphistory.json say?
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 02:09
doesn't go that far back, it happend around 3h ago.
Chris Oattes
@cjo20
Dec 08 2017 02:12
@alimhassam pumphistory-merged should have it?
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 02:12
here are the records in pumphistory-merged.json (sorry for the long message)
  {
    "_type": "Bolus",
    "_description": "Bolus 2017-12-07T18:21:18 head[4], body[0] op[0x01]",
    "timestamp": "2017-12-07T18:21:18-05:00",
    "_body": "",
    "appended": [
      {
        "_type": "UnabsorbedInsulinBolus",
        "_description": "UnabsorbedInsulinBolus unknown head[62], body[0] op[0x5c]",
        "_body": "",
        "_head": "5c3e040644062444062e44043844186a44069244729c4420a64408b04410ba4408c44408ce4450ec44140a54101e543828541c3254183c546e5054a65a54",
        "data": [
          {   
            "amount": 0.1,
            "age": 6
          },
          {   
            "amount": 0.15,
            "age": 36
          },
          {   
            "amount": 0.15,
            "age": 46
          },
          {   
            "amount": 0.1,
            "age": 56
          },
          {   
            "amount": 0.6,
            "age": 106
          },
          {
            "amount": 0.15,
            "age": 146
          },
          {
            "amount": 2.85,
            "age": 156
          },
          {
            "amount": 0.8,
            "age": 166
          },
          {
            "amount": 0.2,
            "age": 176
          },
          {
            "amount": 0.4,
            "age": 186
          },
          {
            "amount": 0.2,
            "age": 196
          },
          {
            "amount": 0.2,
            "age": 206
          },
          {
            "amount": 2,
            "age": 236
          },
          {
            "amount": 0.5,
            "age": 266
          },
          {
            "amount": 0.4,
            "age": 286
          },
          {
            "amount": 1.4,
            "age": 296
          },
          {
            "amount": 0.7,
            "age": 306
          },
          {
            "amount": 0.6,
            "age": 316
          },
          {
            "amount": 2.75,
            "age": 336
          },
          {
            "amount": 4.15,
            "age": 346
          }
        ],
        "_date": ""
      }
    ],
    "programmed": 5.6,
    "duration": 0,
    "amount": 5.6,
    "_head": "01383800",
    "type": "normal",
    "_date": "d215520711"
  },
  {
    "unknown_byte[8]": 0,
    "_type": "BolusWizard",
    "bg": 0,
    "_byte[5]": 0,
    "unknown_byte[10]": 0,
    "_description": "BolusWizard 2017-12-07T18:21:18 head[2], body[13] op[0x5b]",
    "timestamp": "2017-12-07T18:21:18-05:00",
    "_body": "2d90081a3b003800000000383b",
    "bg_target_high": 59,
    "sensitivity": 26,
    "carb_ratio": 8,
    "food_estimate": 5.6,
    "unabsorbed_insulin_total": 0,
    "correction_estimate": 0,
    "carb_input": 45,
    "_head": "5b00",
    "unabsorbed_insulin_count": "??",
    "_byte[7]": 0,
    "bolus_estimate": 5.6,
    "_date": "d215120711",
    "bg_target_low": 59
  },
  {
    "_type": "Bolus",
    "_description": "Bolus 2017-12-07T18:20:24 head[4], body[0] op[0x01]",
    "timestamp": "2017-12-07T18:20:24-05:00",
    "_body": "",
    "programmed": 0.1,
    "_head": "01010100",
    "amount": 0.1,
    "duration": 0,
    "type": "normal",
    "_date": "d814524711"
  },
^^ the corresponding records (i think) in pumphistory-merged.json, sorry for the long message.
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 02:17
And did IOB ever get up above 4?
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 02:19
nope
sysyc
@sysyc
Dec 08 2017 02:20
@scottleibrand OK,I'm uesd eadison now and want to try PI because I used Pi few months ago.
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 02:20
(double checking)
Dana Lewis
@danamlewis
Dec 08 2017 02:24
@sysyc then go back to your old Pi rig as it was before, or get a TI stick, or wait for the new HATs
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 02:25
@scottleibrand you're right it corrected itself after 2 loops it seems, but the record is still incorrect in ns
sysyc
@sysyc
Dec 08 2017 02:27
@danamlewis thanks :smile:
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 02:32
@alimhassam there are more restrictive deduping rules on NS uploads than on the rig. If you’d like to work on making them less prone to false negatives, please do.
alimhassam
@alimhassam
Dec 08 2017 02:32
i guess my loop was having issues, not sure why it cause NS to show the wrong bolus size, at least the iob became correct.
# tail -4000 /var/log/openaps/pump-loop.log | grep "IOB:\|oref0-pump-loop at" | head -n 30
IOB: 1.427
Completed oref0-pump-loop at Thu Dec 7 17:55:34 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 17:56:02 EST 2017 with 15 second wait_for_silence:
Completed oref0-pump-loop at Thu Dec 7 17:59:34 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:00:02 EST 2017 with 29 second wait_for_silence:
Completed oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:04:50 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:05:02 EST 2017 with 19 second wait_for_silence:
Unsuccessful oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:11:45 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:12:02 EST 2017 with 3 second wait_for_silence:
Completed oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:13:11 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:13:32 EST 2017 with 5 second wait_for_silence:
IOB: 0.736
Completed oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:15:19 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:15:32 EST 2017 with 19 second wait_for_silence:
IOB: 0.852
Completed oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:21:53 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:22:02 EST 2017 with 8 second wait_for_silence:
oref0-pump-loop failed. Unsuccessful oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:23:58 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:24:02 EST 2017 with 4 second wait_for_silence:
oref0-pump-loop failed. Unsuccessful oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:24:18 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:24:31 EST 2017 with 13 second wait_for_silence:
oref0-pump-loop failed. Unsuccessful oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:24:56 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:25:03 EST 2017 with 29 second wait_for_silence:
Completed oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:27:09 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:27:32 EST 2017 with 30 second wait_for_silence:
Completed oref0-pump-loop at Thu Dec 7 18:30:04 EST 2017
Starting oref0-pump-loop at Thu Dec  7 18:30:32 EST 2017 with 11 second wait_for_silence:
IOB: 6.217
ah ok, it's due to deduplication
(and my 0.49 from earlier was actually on the correct time, but on the wrong date oops :( )
spaldings
@spaldings
Dec 08 2017 03:57

Posting a strange question. Every time I add a 2nd network to my rig, the rig will not connect to ANY network. I've tried adding priority to networks with no success. For a time, we just used BT hotspot wherever my daughter went but when I updated right last week, I decided to try to fix this wifi issue. No luck so far. The rig wifi connects to our home network but then will not connect once we add any other network information. Even when I edit the wifi sup file and remove all but one network, the rig does not reconnect. The only way to get the rig back up and running is to run the wifi and oref0 setup scripts again.

We are using an Apple Airport Extreme base station for our wireless router. I've purchased a 2nd non-Apple router and am thinking about setting up a 2nd network for the rig to see if it is the router and not the rig. I am also thinking about purchasing a HooToo so the rig only has to connect to 1 network and then use the HooToo as a bridge to other networks.

Wondering if anyone has had similar issues or has other thoughts regarding causes / solutions?

Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 04:24
Can you copy and paste the working and not-working wpa_supplicant.conf files?
Also, does it work with just the 2nd network?
DaisyHK
@laurathiessen
Dec 08 2017 06:27
trying to repair my rig with another Phone for BT tethering trying to remove the old phone but it says" failed to remove device:org bluez not ready" ? not sure what that means?
image.png
image.png
philipgo
@philipgo
Dec 08 2017 06:46
Has anyone ever had problems with temporary targets from Nightscout being ignored? Eating soon target shows up in Nightscout correctly, but rig says „Target: 98“. This has never happened before but happened twice since yesterday. Internet connectivity is fine.
Enda Farrell
@endafarrell
Dec 08 2017 07:13
@spaldings I’m on 0.6.0 master, installed last weekend, and I’ve successfully added my home Apple WiFi, my work Cisco EAP WiFi and two mobile phone hotspot WiFis - all successfully. As @scottleibrand suggested, post your wpa_supplicant.conf files but with your usernames and passwords edited (perhaps all Xs or something). The most likely problem is a missing comma or a missing quote symbol has broken the file.
spaldings
@spaldings
Dec 08 2017 12:01

@scottleibrand @endafarrell. Here are copies of the 2 files. I have had priorities in the past but not currently. When I add priorities it does not resolve the problem. Thanks!

WORKING WPA_SUPPLICANT:
root@Ella2:~# cat-wifi
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
network={
ssid="XXXXXXXXX"
psk="XXXXXXXXX"
}

NON-WORKING WPA_SUPPLICANT:
root@Ella2:~# cat-wifi
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
network={
ssid="WWWWWWWWWWWWWWWW"
psk="XXXXXXXXX"
}
network={
ssid="YYYYYYY"
psk="ZZZZZZZZ"
}

Just realized the ssid and psk did not come across as indented but they are in the actual file.
Enda Farrell
@endafarrell
Dec 08 2017 13:34
@spaldings They both look ok. After I edited my wifi files I rebooted - I assume you have too?
FWIW here's my conf:
cat-wifi
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1

# Home
network={
  ssid="<home>"
  psk="<home-password>"
}

# Work
network={
   scan_ssid=1
   ssid="<work>"
   password="<work-password>"
   identity="<work-username>"
   key_mgmt=WPA-EAP
   pairwise=CCMP TKIP
   group=CCMP TKIP WEP104 WEP40
   eap=TTLS PEAP TLS
   priority=1
}

# Uploader/xDrip+ phone
network={
  ssid="<phone-hotspot>"
  psk="<phone-hotspot-password"
}

# iPhone
network={
  ssid="<iphone-hotspot>"
  psk="<iphone-hotspot-password"
}
Sajjad Feizollah
@sfeizollah_twitter
Dec 08 2017 14:10
Hi,
One quick question. Does OpenAPS directly connects to Dexcom G5 via Bluetooth or I need a receiver that OpenAPS access G5 readings?
Thanks
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 14:27
Yes. The latter for now. The former in alpha testing.
Or you can have the app upload to NS.
Sajjad Feizollah
@sfeizollah_twitter
Dec 08 2017 15:20
Can I
Is it available now or it's not published yet?
And can I use it? Because I need it to work offline
cduarte
@cduarte
Dec 08 2017 15:32
when I connect the dexcom at rig, what log I can check the rig is getting the bg offline of dexcom?
cduarte
@cduarte
Dec 08 2017 15:50
I run cgm-looplog
but The file dont exist
root@edison:~# cgm-looplog
tail: cannot open ‘/var/log/openaps/cgm-loop.log’ for reading: No such file or directory
spaldings
@spaldings
Dec 08 2017 16:39
@endafarrell thanks for the example. I am wondering if it has to do with how my network sees the rig? This is the 2nd rig that I have had the problem with. Resetting the WiFi file through the oref0 process fixes this but seems like using a hammer to swat a pesky fly!
Enda Farrell
@endafarrell
Dec 08 2017 17:08
@spaldings When you say "Resetting the WiFi file through the oref0 process" - what steps did you perform? For me, I manually edited the underlying file, then rebooted. Are both rigs with the same Explorer board - or separate? If you can confirm that "network A" on its own works, and then "network B" on its own works, you;ll have shown that the network creds are correct and that WiFi on the board works. Then try with both and have a look at recent entries in /var/log/openaps/network.log
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 18:05
Sajjad: Unless you’re familiar enough with npm to install something from source, a physical receiver is probably your best bet for now. xdrip-js is the name of the work-in-progress project.
Brian Cadre
@DrCadre_twitter
Dec 08 2017 18:16
@scottleibrand thanks. Got Jubilinux on the Edison. I’ll attempt oref0 tonight. Much appreciated.
DaisyHK
@laurathiessen
Dec 08 2017 18:22
I needed to update my rig with a new wifi address but its not working now how would I double check to see what is going on? if config looks like this
image.png
I only added the wifi network though to the rig
DaisyHK
@laurathiessen
Dec 08 2017 18:40
@dcacklam how would I check this?
image.png
katie disimone
@Kdisimone
Dec 08 2017 18:53
@laurathiessen You can get the name of the wifi network the rig is on from Papertrail, the network logs, or by using iwconfig 2>&1 | grep ESSID. Pick your favorite method.
Matthias
@ceben80
Dec 08 2017 19:58

@scottleibrand any hint for me, I built a new rig (Edison w/ TI seriell attached), Comm works fine

RileyLink OK
Version: subg_rfspy 0.8
SUCCESS
Listening for 40s silence before mmtuning: .No interfering pump comms detected from other rigs (this is a good thing!)
mmtune: "868.510", 5, -52 No wait required.

but got this error again and again Old settings: Couldn't refresh pumpprofile

Starting oref0-pump-loop at Fri Dec  8 20:55:02 CET 2017 with 4 second wait_for_silence:
Waiting up to 4 minutes for new BG: ls: cannot access /tmp/pump_loop_completed: No such file or directory
Radio ok. Listening: .No interfering pump comms detected from other rigs (this is a good thing!)
Preflight OK. Old settings: Couldn't refresh pumpprofile
oref0-pump-loop failed. pump_loop_completed more than 15m old; waiting for 40s silence before mmtuning
root@ti-edison:~/myopenaps/settings# ls -ls
total 44
0 -rw-r--r-- 1 root root    0 Dec  8 21:00 autosens.json.new
4 -rw-r--r-- 1 root root 2353 Dec  8 20:57 basal_profile.json
4 -rw-r--r-- 1 root root  552 Dec  8 20:57 bg_targets.json
4 -rw-r--r-- 1 root root  516 Dec  8 20:57 bg_targets_raw.json
4 -rw-r--r-- 1 root root  168 Dec  8 20:57 carb_ratios.json
4 -rw-r--r-- 1 root root  571 Dec  8 20:57 insulin_sensitivities.json
4 -rw-r--r-- 1 root root  535 Dec  8 20:57 insulin_sensitivities_raw.json
4 -rw-r--r-- 1 root root    5 Dec  8 21:00 model.json
4 -rw-r--r-- 1 root root    3 Dec  8 21:00 ns-temptargets.json.new
0 -rw-r--r-- 1 root root    0 Dec  8 21:00 profile.json.new
4 -rw-r--r-- 1 root root 2347 Dec  8 19:01 pumphistory-24h.json
4 -rw-r--r-- 1 root root 2395 Dec  8 19:01 pumphistory-24h-zoned.json
0 -rw-r--r-- 1 root root    0 Dec  8 20:57 pumpprofile.json.new
4 -rw-r--r-- 1 root root  597 Dec  8 20:57 settings.json
0 -rw-r--r-- 1 root root    0 Dec  8 21:00 temptargets.json
Scott Leibrand
@scottleibrand
Dec 08 2017 20:13
@ceben80 search oref0-pump-loop for that error and run the command manually.
Matthias
@ceben80
Dec 08 2017 20:59
now it's running fine, don't ask me why, I made a cleanup and re-installed the setup