Where communities thrive


  • Join over 1.5M+ people
  • Join over 100K+ communities
  • Free without limits
  • Create your own community
People
Repo info
Activity
  • Apr 03 07:15

    pgundlach on develop

    PDFOptions/showbookmarks To ad… Version 3.9.8 (compare)

  • Mar 31 12:09

    pgundlach on master

    New example: HTML rendering (compare)

  • Mar 31 11:47

    pgundlach on develop

    New HTML parser (preliminary ve… Version 3.9.7 (compare)

  • Mar 27 06:50

    pgundlach on develop

    Output/Text: margin-top at the … CSS/td: honour text-align: right Change sponsoring button (compare)

  • Mar 24 14:59
    pgundlach closed #251
  • Mar 24 14:59

    pgundlach on develop

    B: double hyperlink in line Th… CSS/table: honour width: 100% s… (compare)

  • Mar 19 12:10
    pgundlach labeled #251
  • Mar 19 12:10
    pgundlach milestoned #251
  • Mar 19 12:10
    pgundlach assigned #251
  • Mar 19 12:10
    pgundlach opened #251
  • Mar 12 10:04
    pgundlach closed #250
  • Mar 12 10:04
    pgundlach closed #249
  • Mar 12 10:04

    pgundlach on develop

    B: render simple HTML table Th… Single tablerule at end in tabl… Version 3.9.6 (compare)

  • Mar 12 09:35
    pgundlach labeled #250
  • Mar 12 09:35
    pgundlach milestoned #250
  • Mar 12 09:35
    pgundlach assigned #250
  • Mar 12 09:35
    pgundlach opened #250
  • Mar 11 15:01
    pgundlach milestoned #249
  • Mar 11 15:01
    pgundlach assigned #249
  • Mar 11 15:01
    pgundlach labeled #249
Patrick Gundlach
@pgundlach
(This is split just to demonstrate the order of --extra-xml)
@iclukas Does this solve your problem or do you need something else?
iclukas
@iclukas
I see. The problem is that I’m using <DefineFontfamily> in my layout.xml, so I keep getting “Font instance not defined” errors.
Patrick Gundlach
@pgundlach
Yes, the font families must be defined after <LoadFontfile>. Any suggestion how to solve this? Something like a --prepend-xml or --preload-xml?
iclukas
@iclukas
Yes, that would work. Since this very I could add this option myself if you like
*special
Patrick Gundlach
@pgundlach
Go ahead, if you want to!
iclukas
@iclukas
I think I’m done. LUA works fine, but I'm having trouble building the whole package. I have a Mac but my target is Debian Stretch. I think I’m missing some prerequisites
Do you have a pointer how to set up the whole dev environment?
Patrick Gundlach
@pgundlach
Building the thing got more complicated due to the external library I am using. I will need to write down something.
iclukas
@iclukas
Maybe you can just have a look at my branch.
iclukas
@iclukas
I’m stuck. I managed to create a ZIP whith rake dist but now sp tells me that module 'ffi' is missing. I’m pretty confident my changes to sp.go are fine. Would you like me to create a pull request anyway?
Patrick Gundlach
@pgundlach
Yes please. I’ve not looked into your branch yet
Are you using your own Luatex? You need the 1.04 from the download page if you want to build it yourself
iclukas
@iclukas
It’s 1.07 :) But I don't know what to do with that zip
Patrick Gundlach
@pgundlach
1.07 is good. I’ll update the build instructions in the manual
iclukas
@iclukas
Ok, I got it now. And it works! But yes, please update the build instructions, that was a hard one.
Patrick Gundlach
@pgundlach
@iclukas is online, thanks
iclukas
@iclukas
Awesome! I have another question: using a variable like this doesn’t work: <DefineFontalias existing="{$font}" alias="Font1"/> but this works: <DefineFontalias existing="Font1" alias="{$font}"/>
Patrick Gundlach
@pgundlach
@iclukas It is hard to believe that :-). I have not tried it but the code for existing and alias are the same. Are you really sure that this is the case?
iclukas
@iclukas
I know, that’s why I was wondering. It doesn’t really matter now because I resorted to using the variable inside <DefineFontfamily>
Somehow $font looks empty to sp in <DefineFontalias existing="{$font}" alias="Font1"/>
iclukas
@iclukas
I tested that $font thing again with a clean setup. It works now, so probably I had something else messed up.
Patrick Gundlach
@pgundlach
@iclukas thanks for the feedback, good to know
iclukas
@iclukas
Hm, I just noticed auto complete stopped working in Atom. I even completely reinstalled it, but to no avail. Does it work for you?
Patrick Gundlach
@pgundlach
It works here. I am using version 3.5.2 of language-speedata-publisher and Atom version 1.30.0
iclukas
@iclukas
Same here, just Atom 1.32.2.
Patrick Gundlach
@pgundlach
I'll check (but I assume that I don't have time today)
iclukas
@iclukas
Ok thanks. Just tried again, wiping everything according to https://discuss.atom.io/t/how-to-completely-uninstall-atom-for-mac/9084/42 Same result, no auto complete. speedata format is being recognised though
iclukas
@iclukas
Ok, a little update: I restored an old version of ~/.atom and Atom.app. Now autocomplete is working again. Will try updating again when I have more time.
Martin Fricke
@mrfr_twitter
I also noticed the same mistake. Atom 1.28.2 works..
iclukas
@iclukas
I checked a few Atom versions today. It still works with Atom 1.31.2 but breaks with 1.32.0
Patrick Gundlach
@pgundlach
Thank you very much @iclukas, I will check what has changed with the 1.32.0 as soon as possible.
(BTW: currently working on PDF/X-3)
Patrick Gundlach
@pgundlach
I don't know what is going on in Atom 1.32. I have asked on https://atomio.slack.com/ but there is not much hope.
Patrick Gundlach
@pgundlach
No news for Atom yet. I belive that the underlying package https://atom.io/packages/linter-autocomplete-jing is broken, as other packages based on it don't work either
Patrick Gundlach
@pgundlach
@/all Good news for Atom-users. When you update the linter-autocomplete-jing package, autocompletion and linting works again.
iclukas
@iclukas
@pgundlach Happy New Year! Could you comment on #184, please? I think I could fix this easily.
Patrick Gundlach
@pgundlach
BTW: next week is XML Prague. Official site: http://www.xmlprague.cz/ and my blog entry: https://blog.speedata.de/2019/01/30/xmlprague2019/ - There will be a speedata session on Thursday
Patrick Gundlach
@pgundlach
New stable version (3.6.0) available for download https://download.speedata.de/
iclukas
@iclukas
@pgundlach That’s great, a lot of bugfixes! It looks like the docs are outdated, though. Also, I hope to find some time to contribute again soon.
iclukas
@iclukas
@pgundlach Hi Peter, have there been any changes in the table code? I have trouble updating to the latest release, as it crashes on a (admittedly messed up) table. I’m still trying to figure out what exactly is wrong with table. The crash occurs on line 3164 of publisher.lua: attempt to index local 'tmp' (a nil value)
Patrick Gundlach
@pgundlach
@iclukas Which version have you used before? Are you using rotation in table cells? This happens with text that is right aligned, so I am just guessing.
iclukas
@iclukas
It’s 3.5.9 -> 3.6.1 Yes, there are right-aligned columns in the table, but no rotation. The layout is rather complicated, so it’s not easy to create a test file. Sorry for calling you Peter btw., autocorrect was here...
Michael Dovgal
@michaelDovgal

Good day @pgundlach
Have a quick question about URL object as I'm kind of struggling with docs

Is it possible to make something like <a href='url'> text </a> with URL object?

Patrick Gundlach
@pgundlach
@michaelDovgal Hi. Does this help? https://doc.speedata.de/publisher/en/commands-en/a.html
Michael Dovgal
@michaelDovgal
@pgundlach oh... yes, thank you! somehow I missed it.
and thank you for as usual a quick answer. appreciate it!
Joerg
@jorg.l_gitlab
Hallo Patrick,
als LaTeX-Fan habe ich speedata entdeckt, und ich bin nach einigen kurzen Versuchen begeistert. Aber leider ist sogleich eine erste Frage aufgetreten, die ich im Handbuch nicht erklärt fand.
Es gibt die Funktion sd:format-string, die mit den printf-Formatierungen kompatibel ist. Ich möchte damit nun Euro-Beträge formatieren.
<Value select="sd:format-string(Betrag,'%.2f' €)"/>
Leider erhalte ich als Dezimaltrenner immer den Punkt. Wenn ich die deutsche Schreibweise mit Komma wollte, müsste ich z. B. an LuaTeX setlocale("de_DE") übergeben. Wie mache ich das in speedata?
Patrick Gundlach
@pgundlach
Hallo @jorg.l_gitlab - Locales werden ignoriert. Es gibt die Funktion sd:format-number(), mit der Zahlen formatiert werden können. Hilft das? (https://doc.speedata.de/publisher/de/xpathfunktionen/)
Joerg
@jorg.l_gitlab
Das ging aber schnell :-)
sd:format-number() habe ich schon probiert. Der Code sieht dann etwas „umständlich“ aus:
<Value select="sd:format-number(sd:format-string(Betrag,'%.2f'),'.',',')"/>
Ich wollte halt alles mit den printf-Formatierungen erledigen.