Where communities thrive


  • Join over 1.5M+ people
  • Join over 100K+ communities
  • Free without limits
  • Create your own community
People
Activity
    IoTFier
    @IoTFier
    Hi @joj, @josegallardo - any one of you could have clue why am I facing the above error of failing to install the app on iphone simulator ?
    Mauro Agnoletti
    @mauroa
    Looks like an issue with the remote simulator. You can try to see if it works fine without the remote simulator (just to confirm the theory) or share the VS logs (Help > Xamarin > Zip Logs...) so we can check
    IoTFier
    @IoTFier
    Hi @mauroa - I will check it again and let you know. Thank you for your response.
    IoTFier
    @IoTFier
    Hi @mauroa , there is definitely something in the new fix that keeps breaking the remote connection with mac. Simulator gets disconnected during debugging session as well. I will be happy to provide you log in a secured manner if you give steps to product the required log and share it with you securely.
    Mauro Agnoletti
    @mauroa
    Let's start by getting all the Xamarin logs, by doing Help > Xamarin > Zip Logs... . That will include remote simulator logs so we can see what's going on with it.
    Also if something goes wrong with the debug session you can also include the content of the Debug output pane.
    IoTFier
    @IoTFier
    image.png
    where do I send those logs to you ?
    Mauro Agnoletti
    @mauroa

    So, If IDB also failed to start please attach the IDB.log from the Mac. Follow these steps:

    • Manually go to the Mac you tried to connect and look inside ~/Library/Logs/ for a Xamarin-{version} or Xamarin.Messaging-{version} folder. I recommend to order by Date Modified descending.
    • The format of the log files inside the folder are: {DateTime}.{VSProcessId}.{AgentName}.log
    • I recommend to validate that the logs are the expected ones by checking which is you current VS Process Id in Windows (for the VS session that is opened an that reproduced the bug) and seeing if that matches with the {VSProcessId} part of the log file names
    • If everything is correct please zip the logs of that folder
    You can send everything to maagno@microsoft.com|maagno@microsoft.com

    Andrii Kurdiumov
    @kant2002
    Hi, anybody know why iOS Local Device option do not available on Visual Studio (Win) and how I can troubleshoot that? iTunes see device just fine, and I can view logs from device inside VS.
    Mauro Agnoletti
    @mauroa
    Do you have Hot Restart enabled? It’s a preview feature so you can enable it in: Tools > Options > Environment > Preview Features > Enable Xamarin Hot Restart
    Andrii Kurdiumov
    @kant2002
    @mauroa Thanks, I do not have it enabled. But still nothing comes out of it. IsHotRestartBuild = False at the beginning of build, and I do not see any pieces in MSBuild which can change that value. If that is important.
    Andrii Kurdiumov
    @kant2002
    I take my words back. I somehow do not enable it even when I found that setting. Now everything working.
    Mauro Agnoletti
    @mauroa
    Good to know!
    IoTFier
    @IoTFier
    @mauroa - FYI - since the VS 16.5.3 and VSM latest update came out .. I see much better stability in the Mac connectivity from the PC. Keeping my fingers crossed. Thank you for your help.
    Mauro Agnoletti
    @mauroa
    Thanks! I hope it continues the same way
    IoTFier
    @IoTFier
    It was.. I had experienced that almost more than a year when you and @kzu helped me in that situation. It has been stable since then until this last issue.
    apparently, the mono version on VS is still not at .123
    cheubchork
    @cheubchork
    hi everyone
    Daniel Cazzulino
    @kzu
    hi!
    IoTFier
    @IoTFier
    Hi @mauroa - while connecting to my mac from VS 2019 I am getting error "An unexpected error occurred while checking the SSH configuration of '_ssh' username" . How do I remove existing mac mini connection entry and add it again ?
    Mauro Agnoletti
    @mauroa
    To remove it you just right click > "Forget Mac..."
    That removes it as a known host
    IoTFier
    @IoTFier
    it is not giving me that option .. but only to connect
    image.png
    IoTFier
    @IoTFier
    while connecting I see message as disconnecting ... would any logs from my PC will help in finding what might be wrong ?
    or is there any registry entry that I can delete ?
    Mauro Agnoletti
    @mauroa
    If you don't have that option is because it's not a known host yet. What VS version are you using?
    Try deleting the content of %LOCALAPPDATA%\Xamarin\MonoTouch and try again
    That will force VS to ask for credentials and generate the SSH keys again
    IoTFier
    @IoTFier
    is the path " AppData\Local\Xamarin\MonoTouch" on windows ?
    I am on 16.5.4
    IoTFier
    @IoTFier
    renaming that folder worked ...
    IoTFier
    @IoTFier
    thanks @mauroa
    Mauro Agnoletti
    @mauroa
    Good to know! No problem
    Danilo Ferreira
    @dferreira1

    Hi guys!

    I've update VS for Mac and Xamarin.iOS today...
    When I archive for publishing, Im getting this warning:

    MTOUCH : warning MT2003: Option '--optimize=experimental-xforms-product-type' will be ignored since linking is disabled
    and Apple is rejecting my build because of deprecated UIWebView...
    Has anyone faced it?
    My linker behavior is set to "Link All"
    Dmitrii
    @helviett

    Has anyone faced it?

    Yes. In our game engine we had to move to WkWebView. It's not that different and it is easy to transition to it.

    Hello everyone! Is there any way to create an extension for VS for Mac? I can't find any API\Docs\Tutors about that. Only for Xamarin studio which is dead I think. All microsoft links leads to nowhere.
    Dmitrii
    @helviett
    Hello everyone! IGlyphFactoryInterface on Mac should return object. But what actually I should return in order to get glyph in the gutter? I tried both NSImage and GtkImage. None of that works.
    Dmitrii
    @helviett
    Also, ClassificationFormatDefinition is unable to change foreground color of comment line. Why?
    Dmitrii
    @helviett
    Where is a startup point in monodevelop extension? How can I run some extensions code on VS for Mac startup?
    IoTFier
    @IoTFier
    image.png
    Hi @mauroa , how are you ? I am hitting again one of the previous errors when connecting to my Mac for running iOS Simulator . Any thought what may be going wrong ?
    Restarting Mac Mini has helped me at a time, but it is getting very non-productive.
    Would really appreciate your help and guidnace on this . Thank you.
    IoTFier
    @IoTFier
    image.png
    Hi @mauroa , how are you ? any clue on these errors -
    Chris Hall
    @situssoft
    Hi, I'm just attempting to build an old (approx 1 yr) Xamarin forms project. I have a mac mini to perform iOS builds. I have just rebuilt my mac and I'm having all sorts of trouble with iOS build/debug. Is this an issue at the moment for others
    I've created a new vanilla tabbed Xamarin forms app to see if I can work out what's wrong and I get the same issues. e.g. I just built for an iPhone 12 simulation and attempting to debug gives me a message iOS Simulator, A fatal error occurred while trying to start the server.
    There is nothing of any help in the Output window(s) of VS